Elinas Tankar

Mina tankar och reflektioner från termin 6 på förskollärarprogrammet.

Textilmuseet

Publicerad 2015-12-01 17:29:00 i Allmänt, Textilmuseet,

Hej!
 
Idag gick jag och några i klassen till Textilmuseet. Vi gick runt och kollade på utställningarna och de olika arbetsrummen. Textilmuseet är uppdelat i två plan och på plan två har de just nu en utställning som heter Hybridens poesi. Det är en utställning av Gunvor Nervold Antonsen. Utställningen bestod av mycket textiler och mycket färger.
 
När jag gick runt funderade jag på vad barnen hade kunnat göra här om jag gick med en barngrupp. Barn tycker ofta det är roligt att leta efter saker som en typ av skattjakt, därför tänkte jag att man kan ge barnen olika uppgifter, som exempelvis hitta olika former, olika färger och olika material. I Läroplan för förskolan (Lpfö 98 rev. 2010, s. 10) beskrivs det hur barnen ska utveckla sin förståelse för färg, form och olika material samt att samtala om dessa. När barnen går runt och letar upp de olika formerna, färgerna och materialen samtalar de samtidigt med varandra om vad de har hittat och hur det känns. Har förskolan ett tema som är exempelvis färg är Textilmuseet ett perfekt ställe att besöka. Där finns mycket barnen kan göra med färg som att sy egna skapelser med olika färger, de kan räkna hur mång olika färger det finns på museet och så mycket mer. På vissa museum finns det skyltar att man inte får röra sakerna, men på denna utställning fanns inga sådana skyltar.

Några av konstverken som fanns i utställningen.

På Textilmuseet har de även olika rum där både barn och vuxna får prova exempelvis kläder, brodera, göra färgtryck och sy på symaskin. I Lpfö 98 (rev. 2010, s. 10) beskriver de att barnen ska utveckla förmåga att skapa och konstruera med olika tekniker och material. På förskolan är det inte vanligt att barnen får testa på olika metoder eftersom material och redskap kan vara dyrt att köpa in. Då är Textilmuseet ett bra ställe att besöka med en barngrupp eftersom de får testa på så mycket olika saker.

De olika arbetsutrymmen som barnen kan arbeta vid.

Enligt Björkdahl Ordell, Eldholm & Hagstrand Velicu (2010, s. 15) är det praktiska lärandet viktigt hos barnen. De lär sig bättre om de får pröva och öva på saker. De vill lära sig saker genom att testa sig fram, inte genom att se någon annan göra det. Genom att ta vara på barnens tidigare erfarenheter kan vi utveckla deras lärande och lägga lärandet på deras nivå. 

Kursmål som står i fokus:                                                                                                                        Självständigt planera, genomföra, utvärdera och kritiskt reflektera över tematiskt arbete där estetiska lärprocesser är utgångspunkt för att undersöka och bearbeta olika kunskapsområden.

Referenser:                                                                                                                                                   Björkdahl Ordell, Susanne, Eldholm, Gerd & Hagstrand-Velicu, Kerstin (2010). Lär genom textil: en handbok i att använda textil som pedagogiskt redskap för barns lärande. 1. uppl. [Mölnlycke: Susanne Björkdahl Ordell]

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket

 / Elina

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Elina Eklund

Jag läser just nu termin 6 på förskollärarprogrammet på Högskolan i Borås.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela