Textilmuseet
Några av konstverken som fanns i utställningen.
På Textilmuseet har de även olika rum där både barn och vuxna får prova exempelvis kläder, brodera, göra färgtryck och sy på symaskin. I Lpfö 98 (rev. 2010, s. 10) beskriver de att barnen ska utveckla förmåga att skapa och konstruera med olika tekniker och material. På förskolan är det inte vanligt att barnen får testa på olika metoder eftersom material och redskap kan vara dyrt att köpa in. Då är Textilmuseet ett bra ställe att besöka med en barngrupp eftersom de får testa på så mycket olika saker.
De olika arbetsutrymmen som barnen kan arbeta vid.
Enligt Björkdahl Ordell, Eldholm & Hagstrand Velicu (2010, s. 15) är det praktiska lärandet viktigt hos barnen. De lär sig bättre om de får pröva och öva på saker. De vill lära sig saker genom att testa sig fram, inte genom att se någon annan göra det. Genom att ta vara på barnens tidigare erfarenheter kan vi utveckla deras lärande och lägga lärandet på deras nivå.
Kursmål som står i fokus: Självständigt planera, genomföra, utvärdera och kritiskt reflektera över tematiskt arbete där estetiska lärprocesser är utgångspunkt för att undersöka och bearbeta olika kunskapsområden.
Referenser: Björkdahl Ordell, Susanne, Eldholm, Gerd & Hagstrand-Velicu, Kerstin (2010). Lär genom textil: en handbok i att använda textil som pedagogiskt redskap för barns lärande. 1. uppl. [Mölnlycke: Susanne Björkdahl Ordell]
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
/ Elina