Elinas Tankar

Mina tankar och reflektioner från termin 6 på förskollärarprogrammet.

Drama 3 "Dockteater"

Publicerad 2015-10-23 15:08:00 i Allmänt, drama,

Hej!
 
Idag hade vi tredje dramatillfället med Gunilla Fihn, med fokus på dockteater. Hon började att gå igenom hur vi kan använda dockor i förskolan och hur det blir pedagogiskt. Enligt Fihn [1] kan pedagogerna kan använda en docka för att förstärka det de vill förmedla. Det är även viktigt att tänka på att barnens kreativitet syns i de dramaövningar som vi gör, att deras erfarenheter syns i det vi gör.
 
Dockteater handlar om tre viktiga saker: Rörelse, form och färg. Det är bra att ha dessa tre aspekter i tanke när vi pedagoger använder dockor i verksamheten. Dockorna ska ha ett syfte, exempelvis att introducera en aktivitet. I Läroplan för förskolan (Lpfö 98 rev. 2010, ss.9-10) beskrivs det att barnen utvecklar sin förmåga att förmedla sina erfarenheter genom exempelvis drama. De utvecklar även tillit till sin egen förmåga. Genom att använda drama i förskolan får barnen träna på att uttrycka sig med kroppen och rörelser. De behöver inte fokusera så mycket på spåket.
 
Vi fick sitta i smågrupper och skapa egna handdockor till vårt tema som vi skapade vid drama 2. Vårt tema var "vem var här?" men alla var inte där i vår grupp så vi slog ihop oss med en annan grupp som hade tema vänskap, vi skapade tre dockor som på något sätt ska visa upp sen scen som handlar om just vänskap. Vi diskuterade lite hur barnen och pedagogerna i förskolan gör när det uppstår situationer där inte alla får vara med. Vi kom fram till att vi ska fråga "barnen" när vi spelar upp våran dockteater för att få deras åsikter och tankar kring det.
 
I förskolan kan även barnen använda handdockor, ibland när barnen vill säga något eller förmedla något kan vissa barn tycka det är jobbigt. Har barnen då en docka som "pratar" kan det kännas lättare för dem eftersom det inte är barnet som säger det, utan dockan.
 
 Handdockorna som vi skapade och boken som vår inspiration kom från.
 
 
Vid nästa tillfället fick vi redovisa detta för varandra. Vi fick då tillfälle att ställa frågor till varandra om hur varje grupp hade tänkt. Själva redovisningen gick bra och vi förmedlade det vi ville, som var vänskap i förskolan.
 
Kursmål som står i fokus:
Utifrån estetiska lärprocesser planera, genomföra, utvärdera och kritiskt granska didaktiskt material med fokus på barns lärande.
 
Fotnot:
1. Gunilla Fihn. Drama 2. Högskolan i Borås, 2015-10-23.
 
Refernser:
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
 
/ Elina

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Elina Eklund

Jag läser just nu termin 6 på förskollärarprogrammet på Högskolan i Borås.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela