Elinas Tankar

Mina tankar och reflektioner från termin 6 på förskollärarprogrammet.

Navet 1

Publicerad 2015-10-21 19:31:00 i Allmänt, Navet,

Hej!
 
Idag var vi en heldag på Navet, där vi träffade Anna Gunnarsson. Hon pratade först om de olika rummen de har på Navet och hur de har tänkt kring dem. Enligt Gunnarsson [1] är det viktigt att barnen känner en wow känsla när de kommer på besök. Hon vill att barnen ska få en bra känsla så fort de kommer in genom dörren. Hon berättade även att när barnen kommer på besök har de ofta kort tid på sig, ungefär 1,5 timma. Då är det viktigt att barnen kommer igång fort och fokuserar, det är något som de har tänkt på när de skapade de olika rummen. De olika rum som de har på Navet är exempelvis; matematik, människokroppen, astronomi och vattenrummet. Anna visade oss runt i de olika rummen och förklarade var barnen kan göra och lära sig.
 
Vi satte oss i grupper och skrev på ett papper exempelvis; vad vi såg på navet? Vad går att ordna på förskolan? Vad vill vi se mer av på förskolan? Vilka tre punkter ser vi som viktiga?
 
Våra punkter om navet och förskolan.
 
Vi pratade om hur vi pedagoger vill arbeta i förskolan och vilka delar som behövs utvecklas. I Läroplan för förskolan (Lpfö 98 rev. 2010, s.9)  skriver de att barnen ska utveckla sin nyfikenhet och lust till lek och att lära. På navet skapas en nyfikenhet hos barnen, eftersom de inte vet vad som ska hända eller vilka personer de ska få träffa. På navet finns det även nåt för alla, både vuxna och barn. Då är det även bra om vi pedagoger tar med idéer från navet till förskolan som barnen kan jobba vidare med.
 
Efter lunch pratade Anna om hållbar utveckling och hur de arbetar med det på navet. Det är bra att tänka på hur vi kan arbeta mer med det i förskolan och vilka förändringar kan vi göra. Vi fick en rolig uppgift där vi fick tänka ut hur många gånger vi tar på plast under morgonen. Jag blev verkligen förvånad när jag såg hur många gånger det var och vissa saker vi inte ens tänker på. Vi fick en påse med skräp som exempelvis Coca-colaburk, tuggummi och glasflaska. Vi skulle placera dessa saker i ordning som vi trodde de skulle börja sprida sig. För glasflaskan tog det mer än 1 miljon år att börja sprida sig, vilket är väldigt länge.
 
Tiden det tar för sakerna på bilden att sprida sig.
 
Det sista vi gjorde under dagen var att bygga något två och två med återvunnet material. Jag och Camilla valde att använda plast som vi gjorde en takkrona av. I förskolan är det vanligt att de använder återvunnit material just för att skapa med. I Läroplan för förskolan (Lpfö 98 rev. 2010, s.10) beskriver de att barnen ska utveckla förståelse för naturens kretslopp och hur vi mäniskor påverkar samhället. Då är det bra att prata med barnen om hållbar utveckling och om att alla val vi gör påverkar vårt samhälle och naturen.
 
Takkronan jag och Camilla byggde av plastmaterial.
 
Kursmål som står i fokus: 
Självständigt planera, genomföra, utvärdera och kritiskt reflektera över tematiskt arbete där estetiska lärprocesser är utgångspunkt för att undersöka och bearbeta olika kunskapsområden. 
 
Utifrån estetiska lärprocesser planera, genomföra, utvärdera och kritiskt granska didaktiskt material med fokus på barns lärande.
 
Fotnot:
1. Anna Gunnarsson. Navet 1. Navet i Borås, 2015-10-21.
 
Referenser:
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
 
 
/ Elina

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Elina Eklund

Jag läser just nu termin 6 på förskollärarprogrammet på Högskolan i Borås.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela