Elinas Tankar

Mina tankar och reflektioner från termin 6 på förskollärarprogrammet.

Bild 1

Publicerad 2015-09-21 16:56:00 i Allmänt, Bild,

Hej!
 
Idag hade vi bild med Mats Andersson. Det var en lång dag och vi fick prova på många olika metoder. Andersson [1] började med att förtydliga några begrepp: Abstrakt som står för att det inte går att exakt se vad något föreställer, utan det kan vara vad varje person själv ser. Konkret står för att man ser vad exempelvis bilden föreställer, utan att man behöver tänka på det. Statisk står för att om en bild delas i mitten ska det vara balans på båda sidor. Dynamisk står för att objektet på bilderna ofta är på diagonalen. Han förklarade även optisk medelpunkt som står för att man kan dela bilden i mitten flera gånger för att se vart medelpunkten finns och vad som är i fokus där.
 
Resten av dagen fick vi arbeta mycket praktiskt och prova på en del saker som exempelvis fingermålning, akvarellfärger, avbilda mönster och måla med oljekritor. Det första vi gjorde var att välja en stor bild som vi la ett titthål på och sedan avbildade vi det som var i fokus i titthålet. Vi avbildade det på flera olika sätt, exempelvis med tyg, fingerfärg och silkespapper.
 
Bilden som jag valde att avbilda.
 
Titthålet och första avbildningen.
 
Jag valde att avbilda mönstret med tyg i samma färger som på bilden. Det kan vara något som vi kan göra med barnen. Oftast i förskolan när de arbetar med bild använder de målarfärg, vattenfärg och de kanske inte är lika vana vid att använda tyger. I Läroplan för förskolan (Lpfö 98 rev. 2010, s.10) skriver de att barnen ska utveckla förmåga att skapa med olika material, vilket de får göra med hjälp av tyger.
 
Samma mönster med tyger.
 
När vi hade skapat ett mönster hjälpte Mats oss att kopiera upp 12 stycken kopior i färg som vi sedan kunde lägga i olika mönster. Det är något som barnen i förskolan skulle kunna göra. Barnen kan måla ett mönster och sedan kopiera upp det i många kopior som de får lägga i de mönster som de kommer på. Barnen kan även samarbeta med varnadra genom att para ihop sina bilder och se vilka olika mönster de kan skapa. I Lpfö 98 (rev. 2010, s. 10) beskrivs att barnen ska utveckla sin förståelse för form vilket de absolut tränar genom att lägga mönster på olika sätt.
 
De olika mönster jag skapade.
 
Något som var roligt att prova på var fingerfärg. I förskolan kan barnen använda fingerfärg på olika sätt exempelvis genom att göra fotavtryck och handavtryck på ett papper. I Lpfö 98 (rev. 2010, s. 10) beskriver de att barnen ska utveckla förmåga att uttrycka sig på olika sätt, då exempelvis genom att måla med kroppen. Det är också något som brukar vara uppskattat hos barnen.
 
Målning med fingerfärg.
 
Att arbeta med bild i förskolan är utvecklande för barnen. De får prova på matematik, kemi och teknik. De får även använda olika begrepp och utveckla sitt språk. Barnen får också lära sig hur de kan blanda olika färger för att få en helt annan färg. Barnen får arbeta kreativt och använda sin fantasi när de arbetar med bild. En viktigt aspekt att tänka på när vi arbetar med bild i förskolan är hur mycket pedagogerna ska styra arbetet eller låta barnen arbeta mer fritt. Vi fick prova på att både arbeta styrt och arbeta fritt. I förskolan måste pedagogerna hitta en balansgång mellan båda för att arbetet ska fungera så bra som möjligt och att alla barnen får den hjälp som de behöver.
 
Enligt Körling (2012, ss. 62-63) är det viktigt att pedagogen är flexibel i sin undervisning. Låt barnens erfarenheter och kunskaper vara det som styr. Självklart är det viktigt att vi är närvarande ändå, visa för barnen att du finns om de behöver hjälp men styr inte deras lärande. Oftast har pedagoger ett mål som de vill nå, men tänk istället på processen och inte målet, för det är inte slutresultatet som är viktigast utan hur barnen kom dit.
 
Kursmål som står i fokus:
Självständigt planera, genomföra, utvärdera och kritiskt reflektera över tematiskt arbete där estetiska lärprocesser är utgångspunkt för att undersöka och bearbeta olika kunskapsområden.
 
Fotnot:
1. Mats Andersson. Bild 1. Högskolan i Borås, 2015-09-21.
 
Referns:
Körling, Anne-Marie (2012). Nu ler Vygotskij: eleverna, undervisningen och Lgr 11. 1. uppl. Stockholm: Liber
 
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
 
/ Elina

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Elina Eklund

Jag läser just nu termin 6 på förskollärarprogrammet på Högskolan i Borås.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela