Elinas Tankar

Mina tankar och reflektioner från termin 6 på förskollärarprogrammet.

Drama 2

Publicerad 2015-09-11 20:18:00 i Allmänt, drama,

Hej!
 
Idag hade vi föreläsning/workshop med Gunilla Fihn i drama. Gunilla började med att prata om drama i allmänhet och vad drama står för. Hon förklarade det med orden "Att åskådliggöra genom handling" vilket betyder att sätta igång handlingar för att se vad barn uttrycker. Enligt Fihn [1] består dramapedagogik av tre delar: Pedagogik, lek och teater. Lek delas sedan upp i två delar som är: pedagogen måste kunna många olika lekar och aktiviteter och de måste ha ett lekfullt förhållningssätt. Pedagogerna måste vara positiva till det de gör och vilja arbeta med drama i verksamheten för att väcka barnens nyfikenhet och intresse för drama. Linge (2013, s. 165) beskriver även att pedagogen ska vara närvarande men inte alltid vara med i aktiviteten. Pedagogen kan gå in i aktiviteten med tips om barnen har kört fast eller gå in i aktiviteten om barnen bjuder in henne.
 
Fihn [1] berättar att drama även kan delas in i då, nu och sedan. "Då" står för vad som har hänt, hur det var tidigare och vad det finns för kunskap. "Nu" står för vad kan jag nu, varför lärde jag mig det och hur har jag lärt mig det, min kunskap. "Sedan" står för vad ska vi lära oss, hur ska vi lära oss och varför ska vi lära oss det, alltså mitt lärande. Dessa punkter är viktiga att tänka på när en dramaaktivitet planeras, vad barnen kan, vilka erfarenheter de har, varför de ska lära sig en viss sak och hur de ska lära sig det.  
 
Gunilla delade in oss i smågrupper, där vi fick en uppgift att arbeta med. Uppgiften gick ut på att skapa ett tema i förskolan där barnen fick prova på drama. Vi började med att läsa en barnbok för att få inspiration, vi läste boken "Historien om någon". I vår grupp kom vi på temat "vem var här?", där vi tänkte introducera temat med att berätta för barnen att något inte stämde på förskolan och att någon hade vart där under helgen. Vi började så för att väcka barnens nyfikenhet. Sedan skapade vi några olika aktiviteter som handlade om nyfikenhet, sinnen och fantasi. Aktiviteterna tyckte vi passade in på vårt tema. Att planera ett dramatema på detta sätt tyckte jag var roligt och lärorikt. Vi fick möjlighet att se hur det kan gå till i verksamheten när ett tema ska planeras. När alla grupper var klara presenterade vi våra idéer för varandra.
 
 Boken som vi inspirerades av.
 
 
Uppgiften som vi arbetade med.
 
 Vårt resultat.
 
Att arbeta med drama i förskolan tror jag är positivt för barnen. De får chans att uttrycka sig på flera sätt än verbalt som exempelvis med kroppen. I läroplan för förskolan (Lpfö 98 rev. 2010, s.10) skriver de att barnen utvecklar sin förmåga att förmedla erfarenheter och tankar genom drama. Genom drama lär sig barn även att samarbeta med varandra genom olika övningar.
 
Fotnot:
1: Gunilla Fihn. Drama 1. Högskolan i Borås, 2015-09-11.
 
Referens:
Anna Linge (2013). När och hur musikaliskt lärande blir kreativt. I Amhag, Kupferberg & Leijon (red). Medierat lärande och pedagogisk mångfald. 1. uppl. Lund: studentlitteratur, ss. 149-171
 
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
 
/ Elina

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Elina Eklund

Jag läser just nu termin 6 på förskollärarprogrammet på Högskolan i Borås.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela