Elinas Tankar

Mina tankar och reflektioner från termin 6 på förskollärarprogrammet.

Drama 1 - Medierat, Multimodalt och problembaserat lärande

Publicerad 2015-09-07 19:54:00 i Allmänt, drama,

 Hej!
 
Under Gunilla Fihns föreläsning fick vi lära oss om olika lärandesätt. Dessa är Medierat, Multimodalt och problembaserat lärande. Fihn [1] förklarar dessa så här: Medierat lärande står för hur kunskap förmedlas, exempelvis genom ett medium. Kunskap kan förmedlas genom exempelvis musik, bild, språk eller dans. Multimodalt lärande handlar om hur kan vi använda det vi har. Då gäller det att vara medveten om sin yrkesroll för att se vilka möjligheter som finns, då vågar man också öppna upp nya dörrar och se olika kunskapsområden. Problembaserat lärande handlar om att se förändringspotential och att förändra något i miljön behöver vara krångligt. Enligt Linge (2013, s.162) är det viktigt att barnen vågar misslyckas när de möter ett problem för på så vis lär de sig att upptäcka andra lösningar.
 
Enligt Fihn [1] är det viktigt att skapa möjligheter och erbjudanden som sätter igång ett lärande, är pedagogen trygg i sin yrkesroll är det lättare att se möjligheter med det som finns. Pedagogen ser inte problem i miljön utan de ser möjligheter istället.  I Läroplan för förskolan (Lpfö 98 rev. 2010, s.10) beskrivs det att barnen ska utveckla sin skapande förmåga och förmedla sina erfarenheter exempelvis genom drama. Att arbeta med drama i förskolan gör att barnen får träna på att agera ut hur de känner istället för att bara använda språket.  
 
Enligt Svensson (2013, s.76) är det viktigt att barnen känner mening med vad de gör. Det är vårt jobb som pedagoger att ge barnen mening med det de gör, att vi förklarar för barnen varför vi arbetar med drama och hur det utvecklar barnens lärande. Körling (2012, s.94) beskriver också hur viktigt det är att vi besvarar barnen frågor om varför vi gör något. Frågan tyder på att det finns ett intresse hos barnen att lära sig mer.
 
Efter föreläsningen fick vi sätta oss i smågrupper och diskutera föreläsningen. Vi diskuterade vad de olika begreppen stod för och hur vi kunde arbeta med det i förskolan. Att förändra något i förskolan behöver inte alltid ses som ett problem eller något som kostar pengar, fundera kring vilka möjligheter ni har på förskolan och hur ni kan förändra det som redan finns.
 
 Uppgiften som vi diskuterade i smågrupper.
 
 
Kursmål som står i fokus:
Självständigt planera, genomföra, utvärdera och kritiskt reflektera över tematiskt arbete där estetiska lärprocesser är utgångspunkt för att undersöka och bearbeta olika kunskapsområden.
 
Utifrån estetiska lärprocesser planera, genomföra, utvärdera och kritiskt granska didaktiskt material med fokus på barns lärande.
 
Fotnoter:
1: Gunilla Fihn. Medierat, multimodalt och problembaserat lärande. Högskolan i Borås, 2015-09-04.
 
Referenser:
Anna Linge (2013). När och hur musikaliskt lärande blir kreativt. I Amhag, Kupferberg & Leijon (red). Medierat lärande och pedagogisk mångfald. 1. uppl. Lund: studentlitteratur, ss. 149-171
 
Anna-Karin Svensson (2013). Berättelser om läsning. I  I Amhag, Kupferberg & Leijon (red). Medierat lärande och pedagogisk mångfald. 1. uppl. Lund: studentlitteratur, ss. 73-93
 
Körling, Anne-Marie (2012). Nu ler Vygotskij: eleverna, undervisningen och Lgr 11. 1. uppl. Stockholm: Liber
 
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
 
/ Elina

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Elina Eklund

Jag läser just nu termin 6 på förskollärarprogrammet på Högskolan i Borås.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela